حنیفه سید حاجی زاده؛ زهره مانی؛ فتانه یاری؛ فهیمه قلی زاده وکیل کندی
چکیده
عدم تعادل آبی و مسدودشدن آوندها عامل اصلی عمر گلجایی کوتاه ژربرا میباشد. بهمنظور بررسی پتانسیل اسانسهای گیاهی در محلول محافظ به جای ترکیبات شیمیایی، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل محلولهای گلدانی حاوی 8-هیدروکسی کوئینولین سولفات (صفر و ppm 100) و اسانس آویشن و مرزه (ppm 500 و ...
بیشتر
عدم تعادل آبی و مسدودشدن آوندها عامل اصلی عمر گلجایی کوتاه ژربرا میباشد. بهمنظور بررسی پتانسیل اسانسهای گیاهی در محلول محافظ به جای ترکیبات شیمیایی، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل محلولهای گلدانی حاوی 8-هیدروکسی کوئینولین سولفات (صفر و ppm 100) و اسانس آویشن و مرزه (ppm 500 و 250) بودند. محلول گلدانی حاوی آب مقطر و 8-HQS بهعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. سپس هر هفته علاوه بر بررسی ماندگاری گلها، برخی پارامترهای فیزیولوژیکی، روابط آبی گیاه و جمعیت میکروبی اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد گلهایی که در محلول حاوی ppm 250 اسانس آویشن قرار داشتند، 6/8 روز عمر گلجایی بیشتری نسبت به شاهد داشتند. از نظر ثابت پایداری غشا گلبرگ تیمار ppm 500 مرزه بهترین عملکرد را نسبت به هر دو شاهد حاوی آب مقطر و 8-HQS در پایان نمونهبرداری داشت. گلبرگهای ژربرا که در تیمار حاوی اسانس آویشن ppm 250 قرار داشتند، شادابتر بوده و نسبت به سایر تیمارها حتی در مقایسه با تیمار 8-HQS حاوی درصد آب بالاتری بودند. طی ماندگاری آنتوسیانین و ماده خشک روند افزایشی و مواد جامد محلول روند کاهشی داشت. خاصیت آنتیباکتریال اسانسها با درنظرگرفتن نتایج مطلوب کنترل رشد جمعیت میکروبی محلول نگهدارنده، حتی در مقایسه با 8-HQS، کاملاً اثبات شد. لذا بهنظر میرسد اسانسهای گیاهی بهخوبی قابلیت جایگزینی با مواد شیمیایی ضد باکتریایی را داشته و از اثرات مخرب زیستمحیطی مواد شیمیایی متداول خواهند کاست.